4×4
Image default
Off-roader Stiri SUV

Toyota a prezentat noua generație Land Cruiser. Debutul comercial a fost fixat pentru 2024

Producătorul japonez de automobile Toyota a publicat primele fotografii și informații oficiale referitoare la noua generație Land Cruiser.

Noul SUV primește un design retro, care este inspirat de iterațiile anterioare. De asemenea, modelul vine și cu tehnologii de ultimă generație, inclusiv un propulsor mild-hybrid de 330 CP.

Toyota Land Cruiser propune un design retro, inspirat de iterațiile anterioare

Toyota

Ajunsă la cea de-a cincea generație (nume de cod J250), SUV-ul Land Cruiser este construit pe platforma TNGA-F. Este aceeași arhitectură folosită și de noul Lexus GX, lansat mai devreme în acest an. Grație noii structuri, SUV-ul nipon este acum cu 30% mai rigid.

Spre deosebire de modelele anterioare, niponii au abordat un design retro pe noul Land Cruiser. Astfel, mașina preia detalii estetice de la generațiile anterioare din urmă cu patru decenii. Modelul are un aspect pătrățos și console mai scurte. De asemenea, Toyota spune că panourile inferioare ale caroseriei au fost concepute astfel încât să poată fi ușor de schimbat. 

În ceea ce privește dimensiunile, SUV-ul măsoară acum 4.920 mm în lungime, 1.980 mm în lățime și 1.870 mm în înălțime. În dreptul ampatamentului sunt trecuți 2.850 mm.

Din punct de vedere vizual se remarcă design-ul farurilor, care diferă în funcție de nivelul de echipare ales. Spre exemplu, echiparea standard „1958” și cea specială de lansare „First Edition” primesc faruri LED rotunde. În schimb, echiparea intermediară „Land Cruiser” primește faruri LED dreptunghiulare.

La partea frontală mai regăsim o grilă destul de subțire, care este acoperită cu un scut de protecție din plastic. De asemenea, sub bară există un scut de protecție metalic. Elemente de protecție se observă și la nivelul aripilor laterale.

Tema de design retro continuă și la partea din spate. Stopurile au un design destul de simplist, în timp ce roata de rezervă este așezată imediat sub bară. Aspectul exterior este completat de jante din aliaj cu anvelope all-season, indiferent de echipare.

Gama de motorizări cuprinde cinci versiuni, inclusiv una mild-hybrid

Tema retro este și la interior, care beneficiază de dotări moderne. Volanul a fost restilizat, tabloul de bord este digital și vine acompaniat de un ecran central pentru sistemul de infotainment. În plus, consola centrală a fost reproiectată. La fel ca precedecesorii săi, noul Land Cruiser poate fi configurat cu 5 sau cu 7 locuri.

Noua Toyota Land Cruiser este oferită în cinci versiuni de motorizare. Prima are 2,7 litri și dezvoltă 163 CP și 246 Nm de cuplu. Aceasta va fi disponibilă pe piața din Europa de Est.

Gama include și un diesel de 2,8 litri și 204 CP, disponibil în două variante: termică și mild-hybrid. Aceasta din urmă va sosi în 2025. Unitatea este cuplată la o transmisie automată cu 8 trepte, care integrează și un sistem mild-hybrid de 48 de volți. Motorul va fi disponibil în Europa de Vest.

Al treilea motor are 2,4 litri și produce 281 CP și 430 Nm, urmând să fie oferit în Europa de Est. Vârful de gamă are 2,4 litri și dezvoltă 330 CP și un cuplu de 630 Nm. Acest motor va fi disponibil doar în America de Nord și în China.

Evident, noul model primește și o cutie de transfer cu două trepte, tracțiune integrală permanentă, un diferențial central automat cu alunecare limitată și un diferențial spate blocabil. Alături de acestea, noul Land Cruiser primește în premieră direcție asistată electric pentru o manevrare mai ușoară.

Debutul comercial va fi marcat de ediția specială Land Cruiser First Edition. Deocamdată, Toyota nu a anunțat prețurile noului Land Cruiser. Listele de precomenzi vor fi deschise în luna octombrie, iar primele livrări sunt programate în prima jumătate din 2024.

Sursa: Toyota

Related posts

Ford Ranger Raptor primește o ediție specială

Florin Amariei

Încep pre-comenzile pentru vehiculele electrice Rivian

Andrada Arsenie

Volvo va lansa spre finalul anului noul EM90, primul MPV electric din istoria mărcii (cu video)

Mihai Morcovescu

Leave a Comment