4×4
Image default
Analiza Industrie Stiri SUV

SUV-urile au reprezentat, în premieră, peste 50% din vânzările de mașini noi în Europa

SUV-urile au atins o bornă istorică în materie de vânzări. Astfel, acest segment de piață a reprezentat peste jumătate din totalul vânzărilor de automobile noi în Europa de la începutul acestui an.

Potrivit celor mai noi date publicate de compania Dataforce, este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru.

SUV-ul electric Tesla Model Y conduce topul celor mai populare modele în Europa

SUV

Statisticile Dataforce arată că SUV-urile au avut o cotă de piață de 51% în prima jumătate din 2023. Aceasta este o creștere de trei procente față de același interval de anul trecut. Mai exact, în primele șase luni ale anului curent au fost vândute 3,37 milioane de SUV-uri. Vorbim aici de o creștere de 23% comparativ cu perioada similară din 2022.

Cel mai vândut SUV în 2023 a fost Tesla Model Y, cu 138.152 de unități comercializate (+207%). Podiumul este completat de Volkswagen T-Roc, cu 104.465 de unități (+ 32%) și de Toyota Yaris Cross, cu 96.849 de unități (+ 49%). În top 10 mai regăsim modelele Volkswagen Tiguan, Dacia Duster, Hyundai Tucson, Peugeot 2008, Kia Sportage, Renault Captur și Ford Puma.

De asemenea, SUV-urile compacte s-au comercializat în aproape un milion de exemplare. Mai exact, 999.568 de unități au fost vândute în Europa în primul semestru din 2023.

În general SUV-urile de mici dimensiuni au fost cele mai populare pe Bătrânul Continent, fiind vândute în 1.133.822 de exemplare. Acestea au fost urmate de urmate de SUV-urile compacte (999.568 de unități) și mașinile mici (913.571 de unități).

Dacia Sandero, lider pe piața mașinilor „obișnuite”

Pe segmentul mașinilor „obișnuite”, Dacia Sandero rămâne unul dintre modelele preferatele ale europenilor. Astfel, modelul autohton a fost comercializat în 124.190 de exemplare în intervalul analizat. În plus, Opel Corsa, Peugeot 208 și Renault Clio au fost și ele vândute în peste 100.000 de exemplare.

Mai mulți producători de automobile și-au exprimat îngrijorarea cu privire la soarta modelelor de mici dimensiuni. Și asta, indiferent că sunt mașini obișnuite sau crossover-uri/SUV-uri. Îngrijorarea se referă la noile norme de poluare Euro 7, care ar urma să intre în vigoare, în forma lor actuală, la 1 iulie 2025.

Spre exemplu, cei de la Volkswagen, au avertizat că modificarea motoarelor termice astfel încât să respecte o legislație mai dură va duce la scumpirea mașinilor. În consecință, modele precum Polo și Fabia se confruntă cu un viitor incert.

Sursa: Dataforce via Motor1

Related posts

Tesla Model Y a fost și în septembrie cea mai vândută mașină electrică în Europa

Mihai Morcovescu

Fabricile de motoare se transformă: renunță la diesel pentru electricitate

Andrada Arsenie

Electricele Citroen e-C4 și e-C4 X oferă mai multă putere și autonomie mărită la 420 de kilometri

Mihai Morcovescu

Leave a Comment