4×4
Image default
Crossover Hybrid Stiri SUV

Renault Symbioz este noul SUV hibrid de clasă compactă al francezilor (VIDEO)

Constructorul francez de automobile Renault a lansat oficial noul Symbioz, un SUV de clasă compactă complet nou.

Pentru început, crossover-ul va fi disponibil cu o singură motorizare. Este vorba despre un sistem full-hybrid alcătuit dintr-un motor pe benzină de 1,6 litri, două unități electrice și o baterie de 1,2 kWh.

Renault Symbioz adoptă cel mai nou limbaj de design al mărcii

Renault

Segmentul SUV-urilor de clasă compactă este unul dintre cele mai aglomerate și mai pretențioase. Cel mai nou astfel de model de familie care pătrunde pe această piață vine de la Renault și se numește Symbioz. Acesta are rolul de a umple golul din gamă care exista între Captur și Austral.

Numele neconvențional a fost deja inscripționat pe un studiu de design din 2017. Noul crossover are, însă, puține elemente în comun cu conceptul de atunci. Symbioz este construit pe platforma CMF-B a alianței Renault-Nissan-Mitsubishi. Este aceeași arhitectură folosită și de alte modele precum Clio, Captur, Arkana, dar și noul Duster.

Ca gabarit, modelul măsoară 4.413 mm în lungime, 1.797 mm în lățime și 1.575 mm în înălțime, la un ampatament de 2.638 mm. De asemenea, SUV-ul are o gardă la sol de 169 mm și cântărește 1.500 kg.

Din punct de vedere estetic, noul Renault Symbioz adoptă cel mai nou limbaj de design al mărcii. Potrivit oficialilor francezi, acesta este „modern și sofisticat” și vine cu o capotă înaltă orizontală, faruri LED unite de un element decorativ negru și o grilă închisă de mici dimensiuni în partea superioară a părții frontale.

Partea din spate este sculptată și scoate în evidență stopurile LED, care sunt unite printr-o bandă neagră ca în față. Deasupra hayon-ului există un eleron discret. Paleta de culori cuprinde șapte nuanțe pentru exterior, inclusiv noua Mercury Blue. Celelalte șase sunt DeZir Red, Pearl White, Rafale Grey, Black Pearl Black, Steel Grey și Iron Blue.

Aspectul exterior al noului Symbioz este completat de jantele de 18 și 19 inch cu design nou, care au fost concepute exclusiv pentru acest model.

Capacitate de încărcare de până la 1.582 de litri

Interiorul este un mix între noile Captur și Austral. De fapt, cei de la Renault spun că „planșa de bord a lui Symbioz are un aspect similar cu cel de pe noul Captur”. Aceasta înglobează un instrumentar de bord digital de 10,3 inch, care este completat de ecranul multimedia de 10,4 inch.

Infotainment-ul rulează sistemul OpenR Link de la Renault, bazat pe Android Automotive 12. Display-ul se aseamănă foarte mult în utilizare cu o tabletă Android și integrează servicii Google, precum Maps, Assistant și Play Store.

Francezii au maximizat spațiul interior, astfel că Symbioz are un portbagaj de 492 de litri. Spațiul pentru bagaje se poate mări până la 624 de litri prin culisarea locurilor din spate pe o lungime de 16 cm.

Cu bancheta rabatată, SUV-ul francez oferă o capacitate de încărcare maximă de 1.582 de litri. Totodată, Symbioz oferă numeroase spații de depozitare al căror volum este de 24,7 litri, dintre care 7 litri sunt doar în torpedo.

Plafon panoramic cu tehnologie PDLC

Senzația de spațiu este amplificată de plafonul panoramic Solarbay, care a fost folosit pentru prima dată pe Rafale și pe Scenic E-Tech Electric.

Acesta nu folosește un oblon tradițional pentru a bloca razele de soare, ci devine opac, segment cu segment, prin simpla apăsare a unui buton. Tehnologia integrează așa-numiții PDLC (n.n. – Polymer Dispersed Liquid Crystal), iar structura moleculară a acestora reacționează la trecerea unui curent electric.

Materialele folosite în habitaclu diferă în funcție de nivelul de echipare. Spre exemplu, echiparea Techno oferă o tapițerie din material textil, cusături galbene și logo-ul Renault brodat discret pe scaune. În schimb, echiparea Esprit Alpine vine cu cusături albastre, iar scaunele, planșa de bord și fețele portierelor sunt îmbrăcate în material textil.

Nu în ultimul rând, francezii oferă conexiune Apple CarPlay și Android Auto wireless și porturi de încărcare USB-C în față, dar și în spate. Opțional, Symbioz poate fi echipat cu un sistem audio Harman Kardon cu 9 difuzoare.

O singură motorizare: consum de 4,6 litri/100 km

Noul Renault Symbioz va fi disponibil pentru început într-o singură motorizare. Este vorba despre un sistem full-hybrid alcătuit dintr-un motor pe benzină de 1,6 litri și două unități electrice. Una dintre acestea are rol de starter/generator. Ansamblul mai conține și o baterie cu o capacitate de 1,2 kWh.

Puterea maximă dezvoltată este de 145 CP. Resursele sunt livrate către roțile din față prin intermediul unei transmisii multimodale. Aceasta are patru trepte pentru motorul termic și două pentru unitatea electrică principală. Symbioz pornește întotdeauna în modul electric, permițând șoferilor să ruleze în oraș în acest mod în 80% din timp.

Astfel, consumul de combustibil este mai mic cu 40% față de un motor termic în ciclu urban. Cei de la Renault declară un consum de 4,6 litri/100 km în ciclu WLTP.

Sursa: Renault

Related posts

NIO prezintă noul SUV electric de dimensiuni medii EL6

Mihai Morcovescu

Rivian, un alt rival al Tesla, vrea să intre la bursă

Florin Amariei

Volkswagen devine Voltswagen

Florin Amariei

Leave a Comment