4×4
Image default
Crossover Green Stiri SUV

Ford a dezvăluit noul SUV electric Explorer, care oferă o autonomie de 500 de kilometri

Producătorul american de automobile Ford a publicat primele informații și fotografii oficiale referitoare la noul Explorer. Este vorba despre primul SUV cu emisii zero construit de americani pe platforma electrică MEB dezvoltată de Grupul Volkswagen.

Noul Explorer va fi produs la uzina pe care Ford o deține la Koln și este primul EV al ovalului albastru fabricat integral în Europa.

Noul Ford Explorer EV împarte aceeași platformă cu Volkswagen ID.3 și ID.4

Ford

Explorer și-a făcut debutul în anul 1991 sub forma unui SUV cu patru uși. Atunci era primul automobil de acest gen construit de Ford. Rolul său era acela de a-i lua locul vechiului Bronco cu două uși. Numele era derivat din denumirea unui nivel de echipare a celebrului pick-up F-150.

Au trecut de atunci 22 de ani și șase generații. În această perioadă Explorer și-a găsit în total 8,2 milioane de clienți în toată lumea, inclusiv în Europa. Aici a debarcat în urmă cu aproape patru ani și a fost un mare succes.

După cum s-a mai scris, compania americană și-a propus ca, din 2030, să comercializeze în Europa doar vehicule pur electrice. În 2021, Mustang Mach-E deschidea drumul european al modelelor electrice Ford. Următorul pas în această direcție îl face acum primul Explorer electric din istoria mărcii.

Cu o lungime de aproape 4,5 metri, Ford Explorer EV este puțin mai scurt decât Volkswagen ID.4 cu care împarte platforma MEB și oferă cinci locuri la interior.

Noul Explorer EV nu mai are nimic în comun cu modelul anterior

Cei de la Ford spun că SUV-ul lor electric îmbină ingineria germană cu designul emblematic al SUV-ului american. Acesta a primit un look fresh, care a fost reinterpretat. În primul rând pentru a se alinia rigorilor erei electrice, iar în al doilea rând pentru a se diferenția de ID.3 și de ID.4.

Un detaliu estetic interesant îl reprezintă montanții A și C. Aceștia conferă plafonului un efect plutitor pentru a individualiza și mai mult mașina. Aspectul exterior este completat de noile nuanțe Blue Arctic și Vibrant Blue My Mind, și de jantele de 19, 20 sau 21 de inch.

Partea frontală este specifică unui model electric. Se remarcă grila tradițională închisă, faruri de forma bumerangului cu inscripții Explorer și un scut de protecție în forma literei U. La spate regăsim stopuri verticale care amintesc de un Explorer mai mare, o lunetă îngustă și același scut „U-form”.

Ecran central de tip tabletă pentru sistemul de infotainment

La interior, noul SUV electric de la Ford afișează un design modern. Punctul de atracție îl reprezintă ecranul tactil mobil de 15 inch pentru sistemul multimedia. Amplasat central pe planșa de bord, acesta este în stil tabletă și glisează în sus și în jos la 30 de grade. Când este în poziția cea mai de jos display-ul ascunde zona de depozitare My Private Locker de pe consola centrală.

Există, totodată, și un instrumentar de bord digital de 5 inch și o cotieră „MegaConsole”. Aici se pot depozita fie un laptop cu ecran de 15 inch, fie trei sticle de câte 1,5 litri și o sticlă de un litru.

Indiferent de echiparea aleasă, dotările standard includ scaune față și volan încălzite, funcții de masaj pentru șofer și boxe pentru sistemul audio de tip soundbar. Mai amintim doar sistemele avansate de asistență și siguranță cu 12 senzori, cinci camere și trei radare, care oferă o monitorizare la 360 de grade.

Cum spuneam, Explorer electric este bazat pe arhitectura MEB. Asta înseamnă că va fi disponibil în trei versiuni. Este vorba despre câte una cu un motor electric, de 170 și 286 CP și tracțiune spate, iar alta cu două unități electrice și 340 CP (tracțiune integrală).

Noul Ford Explorer EV are un preț de pornire de sub 45.000 de euro. Listele de comenzi se vor deschide mai târziu în acest an în Europa.

Sursa: Ford

Related posts

BMW urmărește extracția durabilă a litiului. A comandat un nou studiu

Florin Amariei

Rivian a publicat un teaser cu viitorul SUV electric R2. Debutul oficial, pe 7 martie (VIDEO)

Mihai Morcovescu

Hyundai Kona N, în primele imagini oficiale

Florin Amariei

Leave a Comment