4×4
Image default
Cult 4x4 Off-roader

Formula Off Road – exclusiv pentru provocari 4×4

Da, exista Formula Off Road. Asa cum Formula 1 a reusit sa aduca motorsportului un loc in inimile a milioane de oameni, Formul Off Road mentine aprinsa faclia pasiunii pentru explorarea limitelor pe teren accidentat.

Formula Off Road a inceput in Islanda si a devenit o competitie populara in tarile nordice, unde, asa cum e probabil ca stiti deja, masinile electrice incep sa le inlocuiasca pe cele cu combustie interna. La inceput de 2016, americanii s-au lasat cuceriti de programul si spectacolul pe care le presupune Formula Off Road.

Formula Off Road a aparut in Islanda ca solutie pentru strangerea de fonduri necesare echipelor de salvare din tara insulara. Efortul a dat roade, asadar din ce in ce mai multi oameni participau la show-ul pe care il presupunea activitatea echipelor. In mai putin de doi ani au inceput sa apara si primele autovehicule pregatite special pentru aceasta intrecere plina de adrenalina.

Bifreiðaklúbbur Reykjavíkur (BKR) a organizat prima competitie de Formula Off Road in 1965! Islandezul Egill Gunnar Ingólfsson a obtinut titlul de prim castigator al primei editii de Formula Off Road. Dupa acest eveniment major, membrii BKR au pus bazele Campionatului de Formula Off Road.

Cursele au continuat anual, dar potentialul acestora a fost vazut si de cei care incercau sa obtina finantare si nu reuseau. Asadar, cu scopul de a obtine donatii, echipele de voluntari salvatori din Keflavik si Hella au inceput sa organizeze curse desprinse din idealul Formulei Off Road.In 1979, eforturile combinate ale BKR si ale salvatorilor voluntari s-au concentrat pentru crearea primului Campionat National de Formula Off Road. La inceput exista o singura clasa, urmand ca sase ani mai tarziu sa fie adaugata si o alta suplimentara.

Odata ce participantii incepusera sa isi dezvolte autovehicule special pentru Formula Off Road, s-a ajuns la concluzia ca sunt necesare trei clase:

  • Street Legal – masinile sunt oricand gata de a circula legal pe drumul public si trec printr-o inspectie anuala in acest sens;
  • Modified – caroseria trebuie sa respecte forma unui autovehicul produs in masa, dar se pot adauga si modifica anumite parti ale exteriorului;
  • Unlimited – forma masinii trebuia sa fie cat de cat apropiata de un autovehicul de serie, insa aici puteau fi folosite anvelopele cu palete.

Castigatorul primului Campionat National de Formula Offroad a fost Benedikt Eyjólfsson.

Prima competitie internationala a avut loc in localitatea Sjobo din Suedia, in anul 1990. Dupa acest moment, Formula Off Road s-a organizat din ce in ce mai des in tari precum Norvegia, Danemarca si Finlanda. De-abia in anul 2000 a fost organizata o competitie in Marea Britanie, la Swindon.

In 2016, Formula Off Road ajunge si in Statele Unite ale Americii, mai exact in Tennesse.

Cu toate ca aceasta competitie arata spectaculos de-a lungul intregului traseu, in toti anii sai de existenta nu au fost raportate decese. Au existat numai raniti usor.

Formula Off Road nu presupune premii in bani. Castigatorii obtin puncte si se realizeaza un clasament, dar rasplata este doar o medalie si un mic trofeu.

Formula Off Road respecta standardele impuse de Codul international al FIA.

In prezent, de organizarea evenimentelor din cadrull competitiei se ocupa grupuri de lucru din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia.

Editia 2020 a fost anulata din cauza pandemiei.

Related posts

Recordul stabilit de Urus pe gheață, oficial înregistrat

Florin Amariei

Hyundai a transformat noul Tucson în pick-up și i-a pus numele Santa Cruz

Florin Amariei

Jeep Magneto – cutie manuală pentru un Wrangler complet electric

Florin Amariei

Leave a Comment