4×4
Image default
Green Stiri SUV

Audi a dezvăluit în premieră mondială noul SUV electric Q6 e-tron

Producătorul german de automobile Audi a publicat primele informații și fotografii oficiale referitoare la noul SUV electric Q6 e-tron.

Versiunea cu zero emisii a lui Q6 va fi disponibil în două versiuni cu până la 516 CP. Noul model își va face debutul comercial în vara acestui an.

Audi Q6 e-tron

Audi
Static photo, Colour: Plasma blue metallic

Noul Audi Q6 e-tron este primul model electric al mărcii dezvoltat pe arhitectura PPE (Premium Platform Electric). Ca gabarit, acesta măsoară 4.771 mm în lungime, 2.139 mm în lățime și 1.648 mm în înălțime. În dreptul ampatamentului sunt trecuți 2.899 mm. Masa proprie ajunge la 2.350 de kilograme. Potrivit companiei, SUV-ul cu emisii zero are un coeficient aerodinamic Cd de 0,28, unul foarte bun pentru acest segment.

În ceea ce privește designul, Audi Q6 e-tron vine cu o grilă frontală Singleframe închisă și faruri Matrix LED. Acestea pot fi personalizate cu opt semnături luminoase, care pot fi schimbate din meniul sistemului multimedia. De asemenea, denumirile modelului și al versiunii sunt inscripționate cu laser pe montantul B, la fel ca pe fratele mai mare Q8 e-tron. Jantele au dimensiuni cuprinse între 18 și 21 de inch.

La spate regăsim un set de stopuri OLED de generația a doua. Și acestea oferă până la opt variante de semnături luminoase. Pentru un plus de siguranță în trafic, ele pot interacționa cu cei din jur prin intermediul unor simboluri specifice. Paleta de culori conține opt nuanțe. Acestea sunt Magnetic Solid Grey, Manhattan Metallic Grey, Glacier Metallic White, Stone Red, Mythos Metallic Black, Plasma Blue, Ascari Blue și Daytona Grey.

Ultima dintre nuanțe va fi disponibilă doar pentru echiparea S Line și pentru versiunea SQ6 e-tron. Aceasta din urmă vine cu un look sportiv, caracterizat de o serie de accente argintii la nivelul barelor de protecție. În echiparea standard, noul SQ6 e-tron primește jante pe 20 de inch, etriere negre și embleme specifice „S”.

Audi Q6 e-tron primește o versiune specială de lansare Edition One

Cu ocazia debutului noului Audi Q6 e-tron, marca din Ingolstadt lansează o ediție specială denumită Edition One. Acest model va fi oferit în nuanțele Magnetic Grey sau Ascari Metallic Blue și va beneficia de pachetul S Line. Ca detalii specifice, amintim o grilă în culoarea caroseriei, faruri Matrix LED, jante de 21 de inch, etriere roșii și pachetul Black.

La interior, noul Audi Q6 e-tron electric primește noul ansamblu curbat OLED. Acesta este format din instrumentarul de bord digital de 11,9 inch și ecranul multimedia de 14,5 inch care rulează un sistem de operare bazat pe Android Automotive. Sistemul de infotainment este compatibil Apple CarPlay și Android Auto.

O noutate absolută o reprezintă ecranul de 10,9 inch pentru pasagerul din dreapta. Display-ul oferă funcția Active Privacy Mode, care împiedică distragerea atenției celui aflat la volan. Acesta și Head-up display-ul cu realitate augmentată vor fi disponibile opțional.

Șoferul va avea la dispoziție pe portieră un panou de control tactil finisat în negru lucios. De asemenea, clienții vor regăsi o zonă de încărcare prin inducție pentru încărcarea smartphone-ului cu o putere de 15 W. În plus, există și patru porturi USB-C cu o putere totală de până la 100 W.

Nu în ultimul rând, habitaclul poate fi individualizat cu o gamă largă de materiale. Din ofertă vor face parte un material textil, microfibră Dinamica, piele Nappa, dar și materiale reciclate. Spațiile de depozitare au un volum total de 25 de litri, iar portbagajul are o capacitate cuprinsă între 526 și 1.529 de litri. Pentru că avem de-a face cu un model electric, în față există un „frunk” de 64 de litri.

Două versiuni de până la 516 CP

Din punct de vedere tehnic, noul Audi Q6 e-tron va fi disponibil pentru început în două versiuni. Prima se numește Q6 e-tron quattro și folosește două motoare electrice cu o putere totală de 387 CP. Cu aceste resurse, SUV-ul cu emisii zero poate atinge „suta” în 5,9 secunde și o viteză de top de 210 km/h.

Varianta mai puternică SQ6 e-tron este echipată tot cu două motoare, dar bagajul de putere este mult mai mare, de 516 CP. În acest caz, sprintul de la 0 la 100 km/h se realizează în 4,3 secunde, iar viteza maximă este de 230 km/h. Aceste valori sunt atinse prin activarea funcției „Launch Control”.

Arhitectura de încărcare este la 800V. Indiferent de versiunea aleasă, bateria are o capacitate netă de 94,9 kWh. Aceasta promite o autonomie de până la 625 de kilometri pentru Q6 e-tron quattro. Versiunea SQ6 e-tron poate parcurge până la 598 de kilometri cu un plin de baterie.

Mai târziu în acest an sau cel târziu la început de 2025 Audi va introduce două noi versiuni. Ambele vor avea tracțiune spate, însă bateria va fi oferită în două versiuni: 83 și 94,kWh. Încărcarea AC la 11 kW va fi standard, iar ulterior va fi disponibilă și o încărcare AC la 22 kW.

Prețurile pornesc de la 74.700 de euro

De asemenea, Q6 e-tron se va putea încărca și la stații rapide DC cu puteri de până la 270 kW. În acest caz, repriza de încărcare 10%-80% va dura doar 21 de minute. Totodată, în 10 minute se va încărca pentru o autonomie de 255 de kilometri.

Noul Audi Q6 e-tron va fi produs la uzina principală din Ingolstadt. Lansarea în Europa este programată pentru vara acestui an, iar listele de comenzi vor fi deschise în această lună. Pe piața din Germania, Q6 e-tron quattro va costa de la 74.700 de euro, iar SQ6 e-tron va avea un preț de pornire de 93.800 de euro.

Sursa: Audi

Related posts

MG a lansat noua generație HS: motorizare PHEV cu autonomie electrică de 120 de kilometri

Mihai Morcovescu

Land Rover începe testele cu Defender pe hidrogen

Florin Amariei

Volkswagen dezvăluie ID.4, noul său SUV complet electric

Gabi Gogiu

Leave a Comment