4×4
Image default
Green Stiri SUV

Volvo devine primul producător auto care emite pașapoarte digitale pentru baterii

Volvo va deveni primul producător auto din lume care va elibera pașapoarte digitale pentru bateriile mașinilor sale electrice.

Aceste documente vor conține informații despre acumulator, iar primul model care va beneficia de un asemenea pașaport va fi SUV-ul EX90.

Pașapoartele Volvo vor fi deveni obligatorii în UE din februarie 2027

Volvo

Constructorul suedez a anunțat în mod oficial că va emite pașapoarte speciale pentru bateriile modelelor sale electrice. Astfel, Volvo devine primul producător auto din lume care eliberează un astfel de document. Începând din februarie 2027, toate mașinile comercializate în Uniunea Europeană vor trebui să fie însoțite de această documentație.

Noile pașapoarte digitale vor conține informații despre baterii, dar și despre originea materiilor prime din care sunt realizate acestea. În plus, vor exista și detalii referitoare la conținutul reciclat din acumulator, precum și amprenta de carbon a acumulatorului folosit în respectiva mașină.

În același timp, pașaportul digital va include și informații despre starea de sănătate a bateriei. Acestea vor fi utile mai ales pentru cei care vor dori să cumpere mașini electrice second-hand. În acest fel va putea fi determinată starea bateriei și va fi mai ușor de evaluat valoarea de revânzare a mașinii.

Volvo EX90, primul model cu pașaport pentru baterie

O versiune de bază a pașaportului digital ce conține toate detaliile esențiale va fi accesată prin scanarea unui cod QR aflat în portiera șoferului. Varianta detaliată va fi furnizată către autorități.

Noul pașaport digital a fost dezvoltat în colaborare cu compania britanică Circulor și costă doar 9 euro. El va ajuta la stabilirea locului exact de unde au fost extrase materiile prime pentru baterie. De asemenea, prin noul document se va putea verifica întregul lanț de aprovizionare și nivelul energiei unui furnizor provenit din surse regenerabile.

Primul model Volvo care va beneficia de un asemenea pașaport va fi SUV-ul cu emisii zero EX90. Producția acestuia tocmai a demarat la fabrica din Charleston (Carolina de Sud, SUA). Primele livrări sunt programate pentru a doua jumătate a acestui an. Ulterior, documentul va fi disponibil și pentru restul modelelor cu emisii zero din portofoliul suedezilor.

Sursa: Volvo via Electrek

Related posts

Noul Ford Tourneo Connect PHEV promite o autonomie electrică de până la 110 kilometri

Mihai Morcovescu

Skoda va lansa în 2026 un SUV complet electric, care va oferi până la 7 locuri

Mihai Morcovescu

Noul Kia EV6, lansat oficial. 510 km autonomie, 0-100 km/h în 3,5 secunde și funcție V2L

Florin Amariei

Leave a Comment