4×4
Image default
Crossover Stiri

Noul DS 4, prezentat oficial. Spiritul avangardist, înglobat în formă de crossover

Noul DS 4, al patrulea model al mărcii franceze guvernată de eleganță, inovare și confort, a fost prezentat oficial astăzi. Acesta este un crossover care, la prima vedere, pare să lupte direct cu nișa pe care Lexus o satisfăcea până acum.

Compania, însă, a început cu precizarea că această nouă mașină este un model care nu poate fi reciprocat de un alt constructor auto.

DS este un brand profitabil pentru Citroen și continuă să găsească clienți în jurul lumii, chiar dacă pandemia a cauzat multiple probleme lanțului economic global.

„DS 4 a fost conceput pentru a redefini segmentul de crossover premium. Automobilul se adresează clienților care sunt atrași de două forme moderne: SUV-ul coupe și tradiționalul hatchback. Toate deciziile pe care le-am luat în privința lui DS 4 reflectă această dorință a clienților noștri”, a spus Marion David, director de produs la DS.

Noul DS 4 – exterior îndrăzneț

DS 4 are proporții de-a dreptul remarcabile. Lungimea de 4,4 metri, lățimea de 1,83 metri și înălțimea de 1,47 metri îl plasează clar în segmentul crossver și-i conferă acestuia ceea ce majoritatea clienților din prezent cer de la constructorii auto.

Thierry Metroz, director de design la DS, a explicat în cadrul prezentării că prioritatea numărul unu a fost să se lucreze cot la cot cu inginerii pentru a se putea crea platforma tehnică ideală. „Când am început procesul creativ, marja de manevră pe care am avut-o în conceperea unui nou concept a fost incredibilă. Inspirată de conceptul DS AERO SPORT LOUNGE, silueta este unică în segment cu proporții care nu au mai fost văzute până acum. Conturul este atletic, foarte musculos, compact și stă pe roți foarte mari. DS 4 se dovedește a fi aerodinamic, eficient și carismatic dintr-o singură privire”, a precizat Metroz.

Fața lui DS 4 este caracterizată de o nouă semnătură unică. Farurile foarte subțiri ale proiectorului sunt dotate cu sistemul DS MATRIX LED VISION care combină matricea și iluminatul direcțional. Acestea sunt completate de lumini de zi care sunt alcătuite din două linii de LED-uri pe fiecare parte (98 de LED-uri în total). DS WINGS leagă farurile de grila. În funcție de versiune, aceasta este alcătuită din două părți cu motive de vârf de diamant, în dimensiuni gradate, care se evidențiază într-o grilă tridimensională.

Profilul combină fluiditatea și liniile ascuțite. Mânerele ușilor montate la culoare sunt prevăzute cu suprafețe sculptate pe laterale. Raportul dintre caroserie și roțile cu dimensiune generoasă provine de la conceptul DS AERO SPORT LOUNGE care afișează o prezență impunătoare și unică.

Spatele lui DS 4 este marcat de acoperișul care se întinde foarte jos pe o lunetă cu înclinare puternică, cu o serigrafie smaltată specifică mărcii, o „demonstrație exterioară a unei expertize recunoscute”. Silueta mașinii este pe cât de elegantă, pe atât de eficientă aerodinamic. Aripa și celelalte componente din spate dezvăluie un aspect muscular clar, cu curbe și margini ascuțite pe caroserie, punând în evidență stâlpul C care are un finisaj negru lucios marcat cu o insignă DS Automobile. Suplimentar, o semnătură luminoasă de nouă generație este prevăzută în spate cu efect de scară în relief cu laser.

Constructorul auto mai spune că un aspect vital în apariția lui DS 4 a constituit-o eleganța. Deși e doar un crossover, acest automobil are o sumedenie de accente puse pe o înfățișare cât mai atrăgătoare. Reușește, însă, menținerea unei apariții care nu dă dovadă de exarcerbare. Nucleul mărcii, așadar, este pus într-o lumină favorabilă pentru că s-au implementat bare de protecție speciale, atingeri subtile cromate și un acoperiș în negru contrastant, care conferă o poziție atletică impunătoare.

Noul DS 4 – interior futurist

Purcederea în tărâmul mașinilor premium a transformat percepția pe care echipa de creație a avut-o pentru acest interior. Noua mașină se prezintă ca un model adaptat cerințelor din prezent și încearcă să satisfacă exigențele celor care trăiesc o viață conectată.

În încercarea de a pune în fața clienților tot ceea ce și-ar putea dori de la o astfel de mașină, DS a pus accent atât pe formă, cât și pe funcționalitate.

Șoferul are la dispoziție un panou de control complet nou, o interfață mai prietenoasă și mai utilă, multiple variante de a o controla și, poate cel mai important, realitate augmentată (AR). Spre exemplu, pot fi remarcate detalii precum:

  • absența gurilor de aer integrate în panoul de bord conform conceptului DS Air;
  • butoanele pentru geamurile electrice se aliniază cu căile de aerisire laterale;
  • combinația și convergența dintre DS Smart Touch, DS Iris System și DS E-Toggle.

Numită DS EXTENDED HEAD-UP DISPLAY, această experiență vizuală este un prim pas către realitatea augmentată. Cu o nouă tehnologie captivantă, informațiile vitale de conducere sunt proiectate direct pe drum. Folosind o iluzie optică, datele sunt afișate cu patru metri în fața parbrizului în diagonală, urmărind privirea șoferului.

Interiorul lui DS 4 reflectă filosofia adoptată la exterior și aduce un habitaclu în două zone: una pentru confort și una interactivă.

Tot la interior regăsim scaune ventilate și cu funcționalitate de masaj. Într-un interior în două tonuri, scaunele din piele Pebble Grey sunt unite de elemente clare, netede la atingere pentru zonele de confort.

Sentimentul de armonie din interior este subliniat de iluminarea ambientală care poate fi personalizată, destinată indirect să accentueze caracteristicile laterale și să contribuie la sentimentul general de calm. Ambianța acustică este asigurată de o combinație a sistemului de sunet FOCAL ELECTRA de 690 de wați cu 14 difuzoare plus sticlă laterală acustică (față și spate), o altă premieră din segment.

DS 4 vine și cu un sistem de purificare al aerului care protejează șoferul și pasagerii de particulele periculoase PM 2.5. Gestionarea aerului care intră în mașină este optimizată prin adăugarea unui sistem de filtrare care poate purifica aerul din interior în doar câteva minute. Mai mult, calitatea aerului este înregistrată și afișată pe ecranul central.

DS 4 este fabricat din 95% materiale reutilizabile și 85% piese reciclabile. 30% din greutatea sa provine din materiale regenerabile sau reciclate, împărțite între metale și polimeri. Tabloul de bord în special este realizat într-o proporție de 20% din cânepă.

Noul DS 4 – motorizări

DS 4 va fi produs în mai multe variante de propulsie, însă acestea vor include și un important plug-in hybrid care va oferi, conform producătorului, 50 de km autonomie exclusiv electrică. Suplimentar, avem și mai multe linii de echipare. Despre acestea povestim pe larg în Revista 4×4.

DS 4 va fi disponibil cu anvelope All Season 3PMSF. Nivelul ridicat de dinamism este consolidat de o reducere de 10% a greutății jantelor din aliaj cu inserții aerodinamice pentru a reduce consumul de combustibil și emisiile de dioxid de carbon.

DS 4 va fi disponibil începând din octombrie 2021.

DS a confirmat că e posibilă o colaborare extinsă cu Alfa Romeo în viitorul apropiat la capitolul design interior, însă nu au fost furnizate alte detalii despre acest parteneriat. Acest lucru este, totuși, foarte probabil să se întâmple. Ambele companii se află sub umbrela Stellantis.

DS4 se adresează celor care vor compromisul ideal dintre sedan și SUV, așadar DS7 rămâne potrivit celor care vor un automobil capabil de drumuri mai capricioase.

DS4 va fi produs și în Germania, nu doar Franța. Nu va exista o ediție specială pentru nemți, ci doar vor fi folosite mijloacele de producție disponibile.

DS se bazează, la fel ca alți constructori, pe efervescența pieței din China. Acum, însă, e în proces de reorganizare. DS4 ajunge în 2022 în țara asiatică.

Related posts

Noul Nissan Qashqai, lansat oficial în Europa

Florin Amariei

Polestar 3 a trecut cu bine testele în condiții de temperaturi ridicate. Debutul, în 2024

Mihai Morcovescu

Chinezii de la BYD vor lansa în 2025 un pick-up electric

Mihai Morcovescu

1 comment

Test drive: DS4 AUTOpro October 11, 2021 at 11:55 am

[…] să revenim la DS4. La un preț de pornire de 29.900 de Euro (în Franța), preț ce poate ajunge până la 51.500 de […]

Reply

Leave a Comment