4×4
Image default
Green Stiri

Hyundai a prezentat o nouă versiune a autocamionului fuel-cell Xcient

Pilele de combustie, alimentate cu hidrogen, sunt poate cea mai bună alternativă la baterii, cel puțin în sectorul de transport mărfuri. Din cauza unor serii de avantaje evidente, cum ar fi autonomia superioară autocamioanelor care își obțin energia electrică din baterii, dar și timpul de alimentare, sensibil mai mic în cazul camioanelor cu pilă de combustie.

Imaginați-vă doar cam cât ar dura încărcarea unei baterii de 400-500 kWh! Mult mai mult decât o simplă alimentare cu hidrogen, care durează doar câteva minute. Hyundai a intuit de ani buni potențialul pilelor de combustie alimentate cu hidrogen, sector în care coreenii au deja o experiență de invidiat.

Hyundai a anunțat recent că va livra o nouă tranșă de 140 de autocamioane fuel-cell Xcent, care vor fi echipate cu pile de combustie reproiectate, mult mai eficiente și mult mai fiabile. Acestea vor face parte din flota celor de la HHM, un joint venture dintre Hyundai și compania elvețiană H2 Energy, care închiriază autocamioane cu pile de combustie clienților din Țara Cantoanelor încă din octombrie anul trecut!

Cele 46 de autocamioane fuel-cell Hyundai Xcient din flota HHM au parcurs până acum nu mai puțin de 750.000 de km cu zero emisii, economisind altfel circa 585 tone de CO2. De altfel, HHM a anunțat că acest program se va extinde și în alte țări europene, Germania și Olanda fiind momentan pe lista elvețienilor. Hyundai are însă de gând să-și lanseze autocamionul fuel-cell și pe tărâm american, dar și în China.

Totul cu scopul de a face pe plac Comisiei Europene, care vrea ca emisiile de CO2 ale autocamioanelor să scadă cu o treime până în anul 2030. Un studiu derulat de firma de consultanță Berylls Strategy Advisors spune că, până în 2030, 25% din autocamioanele vândute în Europa vor fi electrice cu baterii, cărora li se vor alătura alte 10% care vor fi reprezentate de autocamioanele cu pile de combustie.

Related posts

Chinezii de la Nio vor lansa în Europa modele electrice sub 30.000 de euro

Mihai Morcovescu

Jeep Magneto – cutie manuală pentru un Wrangler complet electric

Florin Amariei

BYD lansează în Europa noul SUV plug-in hybrid Seal U

Mihai Morcovescu

Leave a Comment