Cel mai nou model intrat în familia Dacia, SUV-ul de clasă compactă Bigster, a fost supus testelor de siguranță realizate de Euro NCAP.
În urma evaluării, modelul românesc a primit un scor general de trei stele în actualul sistem de evaluare, care este mult mai exigent decât în anii anteriori.
Cum s-a descurcat Dacia Bigster la testele EuroNCAP

Potrivit raportului publicat de Euro NCAP, Dacia Bigster a obținut 69% pentru protecția pasagerilor adulți și85% pentru siguranța copiilor. De asemenea, SUV-ul autohton a primit un scor de 60% pentru protejarea pietonilor și bicicliștilor și 57% pentru performanța sistemelor de asistență la condus.
Rezultatul reflectă un echilibru rezonabil între costuri și protecție, precum și anumite limitări tehnice menționate de membrii juriului EuroNCAP.
Printre punctele mai puțin favorabile semnalate de experți se numără protecția modestă în caz de impact lateral. În plus Bigster este lipsit de anumite tehnologii avansate precum monitorizarea ocupanților. Asta a dus la o scădere a punctajului în zona sistemelor de asistență.



Bigster reia rețeta de succes a modelului Duster, împărțind aceeași platformă și filosofie de design. Astfel, se explică rezultatul similar obținut la testele de siguranță. Diferențele majore vin din dimensiuni și din poziționarea în segmentul SUV-urilor compacte. Important este că politica de cost redus rămâne aceeași.
Recent, Denis Le Vot, CEO-ul Dacia, a explicat că marca românească nu-și propune să concureze pentru scoruri maxime la Euro NCAP. Asta, deoarece se pune accentul pe robustețea vehiculelor și pe menținerea unui preț de achiziție accesibil. Oficialul Dacia a spus că acest lucru presupune renunțarea la unele dintre cele mai noi sisteme de siguranță activă.
De altfel, aceste tehnologii influențează semnificativ rezultatul final în cadrul grilei actuale de evaluare EuroNCAP.