4×4
Image default
Cult 4x4 Stiri

Culorile preferate ale companiilor auto în 2020. Spectrul cromatic, extins

Desi vanzările de mașini au scăzut de-a lungul anului pandemic, există un top al culorilor preferate al companiilor auto în 2020. Iată cum spectrul cromatic s-a extins!

Un nou raport arată că paleta de culori auto se schimbă de o manieră neconvențională, relevând o gamă mai largă de nuanțe cromatice aplicate pe liniile de asamblare a automobilelor din întreaga lume.

Sunt culori, cum ar fi albastru și galben, care câștigă teren în unele regiuni, în timp ce roșu și violet detronează nuanțele acromatice în alte părți ale lumii. Extinderea suprafețelor colorate a făcut ca spectrul cromatic general să fie mai larg decât în 2019 și a adăugat un strop de strălucire.

În ciuda schimbărilor survenite la nivelul nuanțelor cromatice, cele acromatice – alb, negru, argintiu și gri – și-au urmat tendința lor cunoscută, fiind prezente pe majoritatea automobilelor produse anul trecut. Așa cum ne-am obișnuit de câțiva ani, albul este în continuare cea mai populară culoare pentru mașini, în întreaga lume. Are o frumusețe clasică, atemporală și o conexiune atât cu mediul, cât și cu tehnologia avansată.

Datele menționate în acest raport arată că producția totală de automobile a fost mai mică decât în anii trecuți. Acest fapt a fost cauzat de perioadele în care producătorii de automobile au fost nevoiți să oprească fabricile din cauza COVID-19. Pandemia globală a afectat profund economia mobilității.

Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA) urmează tendința globală a culorilor cromatice. În 2020, aproximativ 11% din vehiculele noi din EMEA erau vopsite în albastru, acesta fiind campion al popularității. Violetul este un nou venit pe piață, sporind și mai mult diversitatea. De asemenea, alte culori cromatice câștigă popularitate, în special pe SUV-urile mai mici, pe măsură ce segmentul lor de piață crește.

Varietatea provine nu numai din diversitatea culorilor, ci și a nuanțelor.

Producătorii auto OEM au folosit peste 160 de nuanțe distincte de albastru în 2020 pe vehiculele din EMEA. Culoarea gri a fost pe locul al doilea, cu 140 de nuanțe. Ambele palete de culori au fost mai diverse decât albul, care a avut doar 70 de nuanțe distincte. În spectrul acromatic, albul este încă în top, acoperind 28% din piață, urmat de gri și negru.

„Varietatea culorilor se schimbă odată cu clasa de automobile. De exemplu, deși violetul are un loc privilegiat în producția de SUV-uri de dimensiuni medii, nu apare prea des pe SUV-urile de clasă mică sau de dimensiuni mari”, a declarat Mark Gutjahr, directorul diviziei Automotive Color Design, regiunea EMEA.

În același timp, clienții din America de Nord au mai puține opțiuni din rândul culorilor cromatice, dar asta nu înseamnă că aleg mai puține mașini, camioane sau SUV-uri colorate. Albastrul a câștigat mai multă popularitate pentru automobile în America de Nord, roșul a pierdut teren, în timp ce bejul și maroul au ieșit din listă. Acest lucru lasă verdele ca singura alternativă de culoare cromatică semnificativă din regiune.

Nuanțele de albastru sunt văzute ca fiind mai elegante, iar cumpărătorii care ar fi putut alege bej sau maro în trecut par să se mute către albastru sau gri. Designerii BASF au prevăzut acest lucru încă din 2016, când au descris albastrul drept „o direcție majoră de culoare pentru industria auto, care va câștiga cote de piață în anii următori”. Viziunea de acum 3-4 ani în ceea ce privește dezvoltarea culorilor, s-a concretizat anul trecut.

Related posts

Citroen introduce o nouă motorizare mild-hybrid pentru modelele C4 și C4 X

Mihai Morcovescu

Volta Zero – camionul electric de 16 tone

Florin Amariei

Peugeot anunță un nou ecran curbat pentru viitorul SUV 3008

Mihai Morcovescu

Leave a Comment